Снимка pixabayGoogle спира да показва текстови фрагменти и мини изображения от

...
Снимка pixabayGoogle спира да показва текстови фрагменти и мини изображения от
Коментари Харесай

Google ограничава показването на новинарското съдържание във Франция

Снимка pixabay

Гугъл стопира да демонстрира текстови фрагменти и мини изображения от новините на европейските медийни издатели в резултатите от търсенето на френските консуматори, заяви компанията в сряда. Стъпката идва в сходство с новата европейска Директива за авторското правов цифровия обединен пазар, съобщи economic.bg

Спорното законодателство бе признато през март тази година, откакто провокира бурна реакция от страна на консуматори, деятели и интернет пионери. Франция става първата страна в Европейския съюз (ЕС), която транспонира директивата в националното си законодателство. Страните членки имат повече от година да я приложат. 

Изявлението на Гугъл удостоверява упованието, че компанията ще откаже да заплаща лицензионни такси на медиите, с цел да демонстрира визуализация на публикациите им. Вместо това френските консуматори ще виждат в резултатите от търсенето единствено заглавия, както повелява новият закон. Има алтернатива издателят да разреши на Гугъл да демонстрира гратис текстове и картинки. За задачата ще би трябвало „ да употребявате HTML маркери, с цел да персонализирате метода, по който наличието Ви се демонстрира на потребителите на Гугъл Search ”, се изяснява в прессъобщението на компанията. 

„ Не плащаме за линкове, които да бъдат включени в резултатите от търсенето. Това освен ще изкриви резултатите, които бихме могли да предоставим, само че и ще подкопае доверието, което потребителите имат в търсенето и Гугъл “, съобщи Ричард Гинграс, вицепрезидент на Гугъл за вести, в конферентен диалог с кореспонденти, представен от WSJ.

Нововъведенията ще обиден хиляди европейски издатели. Най-потърпевши ще бъдат френските обаче. Очаква се, че този ход може да повлияе отрицателно върху потока на приходите, защото видимостта в Гугъл потвърдено притегля трафик към уеб страниците и евентуално ускорява рекламата в тях и абонаментите. 

Испания и Германия пробваха да принудят Гугъл да заплаща на издателите за вземането на фрагметни от техните новинарски публикации, само че резултатът беше противоположен. Гугъл News към този момент не действа в Испания, а трафикът на немски медии пострада доста. 

Директивата за авторското право се роди с претекста за модернизиране на секторното законодателство и под предлог, че ще влее свежи доходи в цифровата стопанска система на Стария континент, балансирайки неравенството с американските софтуерни колоси. Критиците обаче упорстват, че законът е лобистки, неразбираем и ограничителен потребителските права. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР